7 Julai 2018

8 Jawapan yang Salah dalam Temuduga



Assalamualaikum dan salam sejahtera



Dalam mencari pekerjaan atau kerjaya untuk menyara hidup , pastinya anda akan lalui proses pertama iaitu temuduga atau interview. Pernahkah anda mengalami suasana interview yang begitu susah soalan-soalan yang ditanya? Sebenarnya setiap soalan perlulah dijawab dengan tenang sahaja. Jom kita lihat 8 jenis soalan yang salah ketika temuduga.


Penemuduga : Kenapa anda tinggalkan tempat kerja lama anda?

Jawapan : Boss lama saya tak suka saya. Jadi saya tinggalkan tempat kerja itu, datang temuduga kat sini.

Penemuduga : Terangkan sedikit mengenai kelemahan-kelemahan anda

Jawapan : Saya cepat marah dan saya pernah masuk lokap sebab marah dengan orang. Tapi saya takkan marah tuan.

Penemuduga : Kenapa anda memilih untuk memohon kerja dengan kami?

Jawapan : Harga rokok, minyak naik. Jadi saya perlukan gaji yang lebih besar.

Penemuduga : Kenapa kami perlu pilih anda?

Jawapan : Saya akan jadi aset terbaik untuk events team, sebab saya selalu ber-parti.



Penemuduga : Ada apa-apa soalan?

Jawapan : Kat sini bonus dapat berapa? Saya dengan dapat banyak kat sini.

Penemuduga : Ada apa-apa soalan?

Jawapan : Kalau kita habiskan sesi temuduga ni cepat sikit boleh? Saya nak kena pergi tempat lainlah lepas ni.

Penemuduga : Namakan contoh perisian komputer yang anda pernah gunakan.

Jawapan : Komputer? Komputer tu kotak hitam yang kat sebelah skrin tu kan? Boss saya dulu ada guna benda tu.

Penemuduga : Ada apa-apa soalan?

Jawapan : Kalau saya tak lepas interview ni, boleh tak saya call awak nak ajak keluar?

Jadi anda dah bersedia untuk ditemuduga?Semoga anda berjaya dan proses temuduga anda berjalan dengan lancar. In shaa Allah.


Sekian

4 ulasan:

  1. Ni bukan jawapan yang salah ni, ni jawapan yang kelakar 😹😹😹

    BalasPadam
  2. If aku bos dpt jwpn n soalan camne, cfrm tak lepas bdk tu, nampak sgt tak serious

    BalasPadam

The author will not be responsible for any comment left by the readers. Please comment using polite language. Thank you.