Review Filem : Doctor Sleep (2019) - Aerill Hassan™

Terkini

Saturday, November 16, 2019

Review Filem : Doctor Sleep (2019)



Assalamualaikum dan salam sejahtera

Review Filem : Doctor Sleep (2019)

Baru-baru ini aku berpeluang menonton filem Doctor Sleep di Sunway Carnival, Seberang Jaya, Pulau Pinang bersama rakan, ketika bercuti seminggu di Kedah. Kali ini aku nak berkongsi dengan anda ulasan aku mengenai filem ini. Adakah filem ini menarik atau tidak?

Doctor Sleep adalah sebuah filem Amerika Syarikat  yang diterbitkan dan ditayangkan pada tahun 2019. Filem ini merupakan adaptasi daripada novel dengan tajuk yang sama Doctor Sleep (2013) hasil karya Stephen King, yang juga merupakan novel sequel bagi novel bertajuk The Shining (1977). Filem ini diarahkan oleh Stanley Kubrick, mengambil tempat pada beberapa dekad selepas kejadian yang sebenar, filem ini menggabungkan elemen daripada kedua-dua novel. 

Filem ini mula ditayangkan di Amerika Syarikat pada 8 November 2019 dan dipasaran antarabangsa pada 31 Oktober 2019 dengan durasi selama 152 minit. Dengan bajet filem sekitar $45 - $55 juta Dolar Amerika, filem ini setakat ini telah berjaya memungut $41 juta Dolar Amerika. 

Artikel Berkaitan : [ Review Filem : Avengers Endgame ]

SINOPSIS
Review Filem : Doctor Sleep (2019)

In 1980, sometime after escaping the Overlook Hotel and nearly escaping the attempt on their lives by Jack Torrance, Danny Torrance and his mother Wendy live in Florida. Scarred by his experiences at the hotel, Danny is haunted by one of its ghosts—the rotting woman of Room 237. Through "the shining", the ghost of Dick Hallorann teaches him to lock such ghosts in imaginary "boxes" in his mind. Meanwhile, a cult of quasi-immortal vampires known as the True Knot, led by Rose the Hat, feed on "steam" (produced by the dying moments of people with the shining ability) to slow their aging.

In 2011, Danny (now going by "Dan") is still traumatized by his time at the Overlook, and has become an alcoholic to suppress his shining. He moves to a small town and befriends Billy Freeman, who gets him a job and becomes his AA sponsor. Dan begins to rehabilitate and soon finds a job at a hospice where there is a cat who goes to patients who are dying. Danny uses his shine abilities to comfort dying patients, who give him the nickname "Doctor Sleep". He also begins receiving telepathic communications from Abra Stone, a young girl whose shining is even more powerful than his. Meanwhile, Rose recruits a teenager named "Snakebite Andi" into her cult after observing her ability to telepathically control people.

In 2019, the True Knot are starving. They abduct a young boy named Bradley and torture him to death to extract as much steam as they can. A teenage Abra senses the event, and her distress alerts both Dan and Rose. Rose sets her sights on Abra, planning to extract her steam to sustain the cult. Realizing that Rose is after her, Abra visits Dan, who insists that she stay away and avoid drawing attention to herself. That night, Rose astral-projects into Abra's mind, but is stunned when the girl manages to trap her and briefly enter Rose's mind. Wounded, Rose returns to her body and sends the True Knot to capture Abra.

The cat leads Dan to an empty room where he has another visit from Hallorann, who instructs him to protect Abra. Abra tells Dan what happened with Rose and says she can track the cult if she can touch Bradley's baseball glove. Dan tells Billy about the shining, and they travel to the murder scene and exhume Bradley's body to retrieve his glove. They then go to Abra's house, where they recruit her father Dave and devise a plan. Using an astral projection of Abra as bait, Dan and Billy lure the cult members out and shoot most of them dead, although Snakebite Andi telepathically manipulates Billy into killing himself before she dies.

Rose's lover, Crow Daddy, kills Dave and abducts Abra, drugging her to suppress her shine. Dan communicates with Abra, who allows him to possess her temporarily and force Crow Daddy to crash his car, killing him and freeing Abra. While Dan and Abra reunite, Rose consumes the cult's remaining stockpile of steam, healing her wounds and vowing revenge for their deaths. Dan decides to return to the abandoned Overlook, believing it will be as dangerous for Rose as it is for him and Abra. He starts up the hotel's boiler and explores the building, "awakening" it in the process. Dan revisits the rooms where his father Jack, influenced by the Overlook, attempted to murder him and Wendy. At the hotel bar, Dan is offered whiskey by "Lloyd" — a bartending ghost who resembles his father. They both discuss what drives a person to alcoholism, the "ghosts" of the past and troubles of the present, while alcohol becomes "the medicine". Lloyd insists Dan take the drink, but he refuses.

Once Rose arrives at the hotel, Dan and Abra confront her by pulling her into the astral plane, in the form of the Overlook's hedge maze. After a failed attempt to trap her in one of the boxes, Dan instructs Abra to flee before being overpowered by Rose. As she drains his steam, Dan releases the Overlook's ghosts from his boxes, who proceed to surround and kill Rose. However, the ghosts possess Dan, who begins to hunt for Abra. When she manages to momentarily free him, he tells her to flee the hotel. Struggling with possession, Dan returns to the boiler room, which becomes engulfed in flames. In his last moment, Dan sees a vision of himself as a child being embraced by his mother Wendy. Abra watches helplessly as the hotel burns down.

Sometime later, Abra talks to Dan's spirit, assuring each other they will both be okay, before he disappears. Abra's mother Lucy adjusts to her daughter's powers, including a communication from the spirit of her deceased husband. Abra is confronted by the ghost of the rotting woman from the Overlook, but now prepared to lock the ghost up just as Danny did.

Artikel Berkaitan : [ 18 Filem Seram di Malaysia ]

ULASAN FILEM
Review Filem : Doctor Sleep (2019)

PLOT - Untuk plot atau jalan cerita filem ini, seperti yang anda boleh baca pada sinopsis (maaf malas nak translate ke Bahasa Melayu), ianya lain daripada kisah seram lain. Pada mulanya aku mengjangkakan filem ini seram dan berkaitan dengan doktor dan sebagainya. Tetapi salah. Banyak elemen seperti fiksyen dan magis. 

Kadang-kadang aku terlupa tentang tema utama filem ini mengenai seram, tetapi mengenai dua puak yang saling bermusuhan. Antara yang aku suka adalah bila mana dekat dengan penghabisan di mana habis ke semua puak True Knot di bunuh.

PELAKON - Tahniah diucapkan kepada pelakon cilik yang melakonkan watak Abra kerana berjaya menjayakan watak dengan sangat baik sebagai seorang kanak-kanak yang mempunyai kuasa yang sangat kuat iaitu Kyliegh Curran.

Review Filem : Doctor Sleep (2019)

Juga watak orang jahat iaitu Rebecca Ferguson sebagai Rose The Hat.  Patutlah masa aku tonton filem ini, aku macam pernah nampak. Rupanya beliau pernah berlakon dalam dua siri filem Mission Impossible iaitu Rogue Nation dan Fallout.

SERAM - Jika anda seorang yang sukakan elemen seram dan dahagakan elemen-elemen menakutkan itu, aku merasakan filem ini akan menjadi filem yang biasa sahaja. Bagi aku filem ini lebih banyak mengenai perihal kuasa dan juga mengenai perbalahan mereka yang mempunyai sakti atau ilmu hitam. Mengingatkan aku pada filem-filem siri Twilight.

DURASI - Antara isu yang membuatkan ramai penonton antarabangsa memberi kritikan. Kerana durasi yang agak panjang iaitu 152 minit, sememangnya filem sangat panjang, tetapi plotnya agak perlahan di bahagian awal. Mungkin jika dipadatkan jalan cerita serta memfokuskan pada beberapa elemen sahaja, lebih menarik. Tapi aku faham kadang-kadang pengarah  inginkan ceritanya disampaikan dengn jelas.

Review Filem : Doctor Sleep (2019)

Kesimpulannya, filem ini berada di tahap Baik sahaja bagi pendapat aku. Untuk menonton sekali lagi? Mungkin tidak dalam masa terdekat atau dalam dekad yang sama. Mungkin suatu hari nanti aku akan ter'menonton' filem ini di televisyen. 

Markah :  6.33/10


** Suka untuk diingatkan bahawa segala review dan ulasan diatas adalah ulasan peribadi daripada penulis sendiri. Jika ada sebarang perbezaan pendapat itu bukan masalah penulis.**

Sumber : Wikipedia

30 comments:

  1. 152minit tu agak pjg, tp kalau jalan cerita menarik, ok juga layan cerita filem panjang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu. macam filem avengers. saya tak kisah kalau nak 4 jam sekalipun sebab jalan cerita best and padat.

      Delete
  2. Tu la...konpius jgk dgn genre filem ni.citer seram ke citer fiksyen 😅 tp mcm xtergrak jgk nk tgok pon hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan haha. nasib baik hari tu pegi tengok harga tiket murah. kalau tak macam tak layan jugak. tapi bukanlah filem yg mengecewakan sangat

      Delete
  3. Tajuk macam baisa, sekali cerita seram ke..perghh..memng tarik penonton betul ye..gigih baca bi ni..hhehee..macm best je ceriatnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha sorry malas nak translate plot. sebab panjang sangat. filem ni pun panjang jugak 152 minit

      Delete
  4. ada tengok trailer Doctor Sleep ni kat IG. memang seram gak lah. untuk mereka yang sukakan cerita Anabelle boleh tengok cerita ni pulak.

    ReplyDelete
  5. Kalau filem filem seram ni memang saya takkan tengok. Spesis penakut dna mudah terbayang. Nak nak filem yang lama macam ni lagilah tak nak tengok.. Hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, tapi filem ni bagi saya tahap keseramannya tak melampau.

      Delete
  6. Lama nya durasi, dah macam cerita hindustan. Kebiasaanya karya Stephen King tak pernah mengecewakan. Yaya kena tonton lah filem ni nanti.

    ReplyDelete
  7. Ramai review kata cerita ni agak berat dan memeningkan. Tapi bila tgok balik nampak macam menarik je citer ni

    ReplyDelete
  8. Panjang juga durasinya tu. Kalau yang suka dengan jalan cerita macam ni, berbaloilah untuk diorang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu. untuk sesetengah orang suka durasi yang panjang.

      Delete
  9. Rawlins suka sebab memang membaca naskhah Stephen King. Membaca memang lebih best dan tak adil jika nak banding dengan movie dia. But it was a nice movie to me.

    ReplyDelete
    Replies
    1. teringin nak baca novel asalnya. mungkin lebih menarik :)

      Delete
  10. Ehh cerita ni dah main kat pawagam ek... Kenapa xperasan ekk.. Huhu.. Teringin nak tengok... Cuti sekolah nantilah tgok baru feel tu ade..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah ada dkt pawagam. maybe nnti untuk download pun ada :)

      Delete
  11. Stephen king ni kalau buat cerita seram, mmg tak dapat tidur, dari novel dia pun dah macam tu. Thanks share review u sebab kalau i mmg tak dapek la nak g tengok kat pawagam sebab i penakut lol

    ReplyDelete
    Replies
    1. Welcome. hehe, saya memang minat cerita seram tapi mungkin sebab durasi yang panjang yg buatkan saya macam kurang sedikit dengan filem ni.

      Delete
  12. teringin sangat nak tgk filem ni sebab director dia mike flanagan. so far hasil kerja flanaga dan arena seram tidak pernah mengecewakan

    ReplyDelete
  13. It looks great! Would love to waitch it later on. Great great!

    ReplyDelete
  14. Pengarah dia mmg suka buat filem macam ninkan. Ala thriller tapi kena banyak fikir

    ReplyDelete

The author will not be responsible for any comment left by the readers. Please comment using polite language. Thank you.